Attefallshus

När det pratas om passiv inkomst kommer ofta hyresintäkter upp på tal. Flera av våra (pensionerade) grannar har inneboende studenter i sina källare. Dem finansierar säkert både huslånet och en del av sina resor på detta sätt och visst är det en kittlande tanke att bo gratis. Men varken jag eller den jag lever med är speciellt sugna på att ha inneboende i källaren som dessutom ska dela kök med oss. 

Däremot har tanken slagit mig att man kanske skulle investera i ett Attefallshus. I det skulle våra blivande (som tur om många år) tonårsbarn kunna bo lite mer privat innan de lämnar boet och sedan skulle vi kunna hyra ut det för en peng som förhoppningsvis skulle kunna finansiera vårt boende.

Vi räknar lite:

Attefallshus kan köpas för ca 500 000 kr men sen tillkommer anslutningsavgifter, bygglov, eventuellt markarbete och kanske nåt mer? Jag räknar lite högt med en totalkostnad om 700 000 kr.

Då skulle lånet med 1,32% ränta kosta oss 770 kr i månaden utan ränteavdrag. 

En hyra för ett fristående hus om 25 kvm på en centralt belägen adress med närhet till universitetet skulle gå att hyra ut 6000 kr i vår stad. Skulle vi hyra ut till en gästforskare, eller ett företag kan man säkert få mer. 

Vår boendekostnad om man tänker på lån, uppvärmning och el är ungefär 6000 kr så man kan ju snabbt se att detta vore en smart grej att göra. MEN, då är det ju det där med alla OM. OM räntan håller sig på dagens nivåer, OM vi får ett bygglov, OM banken tycker att det är en lika bra idé och OM vi vågar och får tummen ur. 

Då är vi tillbaka på det här med risk. Man måste ju våga för att vinna men oj vad lätt det är att vara fat and happy. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Friegen

Början

Miljonär